Lyžiarka Vlhová 7. miestom v obráku vyrovnala maximum

24.11.2018 Celý región

Killington 24. novembra (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová dosiahla ďalší prenikavý výsledok, keď v sobotnom obrovskom slalome Svetového pohára skončila siedma. V americkom Killingtone zaregistrovala vyrovnané najlepšie umiestnenie v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne, svoje ôsme v top10 a celkovo s poradovým číslom 34 v prestížnom seriáli.

Súťaž vyhrala Talianka Federica Brignoneová a slávila svoj deviaty triumf v pretekoch SP. Druhá so stratou 49 stotín skončila Nórka Ragnhild Mowinckelová a tretia, prvýkrát v kariére na pódiu Rakúšanka Stephanie Brunnerová (+0,78). Vlhová celkovo zaostala 1,33 s, ale jej druhá jazda bola tretia najrýchlejšia, zo špičkových pretekárok ju predstihla len víťazka, ktorá v cieli zahlásila: "Boli to skvelé preteky a ja som sa cítila veľmi dobre. Išla som do druhého kola s vedomím, že musím ísť naplno a hoci tam dole som spravila nejakú tú chybičku, jazda mi najmä hore vyšla ozaj skvele. Treba však povedať, že vyhrať mohli aj ďalšie dievčatá, viaceré išli výborne."

V prvom kole 23-ročná Slovenka štartovala na konci základného 15-členného bloku a na vedúcu Ragnhild Mowinckelovú stratila 1,25 s. Nórka na najkratšom kurze Svetového pohára ušla ostatným spolufavoritkám, ktoré delili naopak stotinky sekundy. Druhá Brignoneová zaostala 37 stotín a pred treťou Brunnerovou mala náskok len 7 stotín, ďalších 8, resp. 9 na dlhoročné hviezdy tejto disciplíny, Francúzku Tessu Worleyovú a Nemku Viktoriu Rebensburgovú. Pomerne priepastné manko 67 stotín na líderku súťaže nabrala domáca zjazdárska superstar Mikaela Shiffrinová.

Svah v Killingtone je z hľadiska obrovského slalomu výnimočný v tom, že nemá síce selektívny kurz, ale absenciu výrazných prechodov a zmien sklonu vyvažuje od začiatku do konca nárokmi na koncentráciu a presnosť oblúkov. Je to pomerne strmý kopec a v homologizačných regulách najširšie postavené bránky bez zradných zákutí ponúkli dynamické preteky. S týmito okolnosťami a s mäkšou zmesou prirodzených podmienok a mechanického zasnežovania sa najlepšie vyrovnala dravá Nórka, ktorá okrem rýchlosti predviedla aj priam dokonalú technickú precíznosť. Shiffrinová išla príliš hladko a bez nutného dôrazu, Vlhová naopak svoj agresívny štýl jazdy bez očividnej chyby nedokázala skĺbiť s najviac zatvorenými bránkami v strednom úseku.

Slovenská lyžiarka sa v druhej jazde skvele "preštelovala" na podmienky a v hornej časti išla fantasticky. V dolnom úseku už vplyvom povrchu urobila pár chybičiek v línii, ale jasne sa dostala do vedenia. Vydržala v ňom pomerne dlho a prvý výrazný odstup jej nadelila až Brunnerová, pričom elegantná a čistá jazda Shiffrinovej stačila len na celkové 4. miesto. Brignoneová v druhej jazde napodobnila prvokolový výkon Moewinckelovej a keďže Nórka následne zaváhala, talianska pretekárka vyhrala svoj piaty obrovský slalom kariéry.
 
Obrovský slalom žien (1. + 2. kolo):
1. Federica Brignoneová Taliansko 1:51,33 min
2. Ragnhild Mowinckelová Nórsko +0,49s
3. Stephanie Brunnerová Rakúsko +0,78
4. Mikaela Shiffrinová USA +0,99
5. Tessa Worleyová Francúzsko +1,01
6. Wendy Holdenerová Švajčiarsko +1,31
7. Petra Vlhová Slovensko +1,33
 
Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 3 z 39 pretekov):
1. Mikaela Shiffrinová USA 210 bodov
2. Federica Brignoneová Taliansko 180
3. Tessa Worleyová Francúzsko 145
4. Ragnhild Mowinckelová Nórsko 125
5. Wendy Holdenerová Švajčiarsko 121
6. Petra Vlhová Slovensko 116
 

Vyberte región